Home / De maandagmiddag training

De maandagmiddag training

De maandagmiddagtraining Het is al vijf voor twaalf wanneer Stijn de kleedkamerdeur van NLG Zwemcentrum De Wildert open zwaait. “Ha! De mannen!” roept hij de lege kleedkamer in. Slechts een flauwe echo antwoordt hem terug. Een half minuutje later wordt de deur weer open gegooid. Nu is het Gijs die binnen stapt. “Ha! De mannen!” roept Gijs. “Hier heb je hem!” Stijn is zichtbaar opgelucht dat zijn trainingsmaat toch nog op tijd binnen is. De zwembroeken gaan aan. De bidons worden gevuld en met zwembril en badmuts in de hand vertrekt het gezelschap richting het wedstrijdbad. De Chlorine Otters Aquatic Club kan zijn maandagmiddagtraining gaan afwerken.

Al enkele jaren trainen de beginnende dertigers in deze combinatie. Meestal in NLG Zwemcentrum De Wildert, maar af en toe worden ook uitstapjes gemaakt naar andere baden om de variatie er in te houden. ’s Zomers wordt natuurlijk bij voorkeur in een buitenbad gezwommen. Maar nu zwemmen de mannen nog gewoon bij De Wildert. Na een zwaar weekend staat de maandagmiddag vaak in het teken van herstel. Deze maandag is dat niet anders. Gestart wordt er met vijfhonderd meter inzwemmen. Altijd is de zwarte wijzer van de wedstrijdklok op 0 staat.

Of kortweg: ‘als zwart bovenaan staat’. Na de eerste set van vijfhonderd meter volgen nog een tweede en derde. De tijden steeds rond de acht minuten. Maar het zware weekend eist zijn tol bij Gijs. In de derde set schakelt hij over van de borstcrawl op zijn favoriete schoolslag. De recuperatie is harder nodig dan vooraf gedacht. Na de drie setjes van vijfhonderd meter volgt nog vijf maal honderd meter, waarbij er om de twee minuten gestart wordt. Telkens ‘als zwart bovenaan staat’ natuurlijk. De setjes van honderd meter worden tussen de 1 minuut 25 en 1 minuut 35 weggezet.

Het uitzwemmen bestaat voor Stijn uit 250 meter rustig borstcrawl. Gijs kiest voor wat meer variatie: een paar banen vlinderslag, afgewisseld met banen schoolslag, borstcrawl en schoolslag. Voor beide mannen geldt dat ze vooral op hun techniek proberen te letten.

De armen zijn opgeblazen. De eerste training van de week was een taaie. Er volgen er nog twee á drie.. Op korte termijn staat er geen wedstrijd gepland. Dus dan mag het ook wel eens wat rustiger.